Daagje openluchtmuseum en vis en jacht fair
Hallo Thuisfront,
Vandaag hebben we het plan opgevat om maar een daagje museum te doen, omdat het weer zo zou gaan regenen. Het openlucht museum wat we tot doel hadden ligt op zo'n 95 km van de camping dus toch weer even onderweg, je mag hier toch niet zo hard rijden 80 a 60 km/h dus waren toch wel weer 1,5 uur onderweg. Bij het museum aan gekomen was de parkeer plaasts voor een 1/4 gevuld dus we waren niet de enige. Bij het kaartjes kopen was de prijs iets meer dan op de borden vermeld stond, maar het bleek dat 2 musea een soort van samenwerkings verband hadden die dag en je van het ene naar het andere kon via een eiland. Euhmm we zouden wel zien, als eerst de binnen expositie bezocht en dat ging over meubilair uit diverse periode en gebruiks voorwerpen. ook de romafamilie ( van de zigeuner familie ) was vertegenwoordigd met een expositie. Het is jammer dat dit museum niet echt op de buitenlandse toerist was berekend daar bijna alle be en omschrijvingen in het noors waren. En ons noors is niet wat het geweest is zeg maar.
In het buiten gedeelte want het is tenslotte een openlucht museum niet waar, hebben we een aantal huizen en gebouwen gezien uit diverse streken uit de regio alleen jammer dat de meeste huisjes dicht waren zodat je geen zicht krijgt op hoe het er nu van binnen uitzag.
Op een open plek was er een kleine butiek een mini cafe en wc en hier hebben we even op een bankje gezeten en even uitblazen want het werd wel lekker warm zeg maar gerust benauwd. Onder tussen zagen we steeds mensen met tasjes van een hangbrug komen en mensen met paraplu's en rug zakken er naar toe gaan. Kom hadden wij wat is daar te zien zou dat het eiland zijn tussen de musea's waar je over kon hoppen. Bij nader onderzoek in de folder die we hadden bleek dit het bosbouw museum te zijn.
De hangbrug vormde een wiebelende oever verbinding over de Glomma ( die hier woest kolkte ) een hindernis die wij moesten nemen niet naar beneden kijken en door lopen en wiebelen dat die brug deed je zou er zee ziek van worden ( het was toch een overspanning van een goeie 100 mtr ) de mensen die je tegen kwam keken ook niet al te blij die waren zeer gelukkig als ze aan de overkant waren aangekomen hadden we het idee ( anders wij ook wel ). Maar waar kwamen we in terecht zeg het was een een jacht en vis event of fair of iets van dien aard. Hoezullen we het nu eens omschrijven je had er allerlei kraampjes met alles wat te maken heeft met visserij en jacht en de inhoudvarieertvan mes tot geweer vliegvis tot hengel en alles wat je kan bedenken wat er tussen in zit en het volk wat daar rond loopt het was werkerlijk kijken en bekeken worden het was nog net geen miljonairsfair al zou je het van sommige dames die hier rond paradeerde wel denken.
Maar er werden ook enkele oude ambachten gedemonstreerd zoals het maken van houten dakpannen. ( Foto's volgen ben mijn camera vergeten mee te nemen naar ons internet cafe )
Men had een tweespan met daar achter een houteslede met een waarin een beitel was gemonteerd. De slede werd over een aantal boomstammen voort gesleept waardoor er als het ware plankjes werden geschaafd.
Een soort grote feesttent wat meer weg had van een grote tovernaarshoed ( zoals in de films van Harry Potter ) kwam een kok in vol ornaat naar buiten met een rood hoofd en een walkie talkie om zijn nek. Volgens ons niet geheel bekend met het apparaat maar het bleek wel dat hij hulp nodig had. Wie oh wie zou hij om hulp roepen kggggggg hallo Herman ...Herman kom er is in... krgggggg Meneer den Blijker kom er is in .. grote problemen in de bij de potten en pannen over en uit .... hahahaahahaha Jeetje wat eenhilariteitop zo'n fair alleen al mensen kijken is de moeite waard.
Ook een demonstratie van een Noors jeugdteam die wedstrijden deden met de kettingzaag. erg indrukwekkend om te zien hoe snel ze de ketting van de kettingzaag konden wisselen, binnen een aantal sec. de oude ketting er af en de nieuwe erop en de machine weer dicht geschroefd. De demonstratie ging verder met het zo snel mogelijk zagen van schijven van een boomstam in twee keer dus van onderen en van boven zagen en het was dan ook de bedoeling dat er een gladde zaagsnede over bleef. En hadden ze een wedstrijd tussen 2 waarbij ze zo snel mogelijk takken van de stam moesten zagen waarbij er geen stronkjes mochten blijven staan, erg indrukwekkend. na de demonstratie zijn we nog verder gelopen over de fair en ons staan te verwonderen wat een gekte hier heerst op het gebied van jacht en visserij.
Vervolgens hebben we ons nog te goed gedaan aan een kippenburger en zijn we daarna weer via de hangbrug naar het openlucht museum gelopen waar we uiteindelijk voor kwamen. na ons museum uitstapje weer in de auto richting de Koppang.
Toen we weer terug waren in Koppang moesten we nog even een brood halen bij de Spar. Naast de Spar zit een pizzaria... Hmmm, daar hadden we trek in!! We hebben daar allebei een calzone pizza besteld met een Griekse salade. Dat is weer eens wat anders dan een elandburger van op de jacht en vis fair.
Daarna een lekker bakkie thee en koffie in ons camping 'internet café' met uitzicht op de binnen stromende Noren die nog een hytte willen bemachtigen op de camping. Maar helaas: vol is vol.